Fabrieksvoedsel is niet echt goed voor je.

Frisdrank, diepvriestaarten en knakworstjes: voorbeelden van zogenaamde ultra-bewerkte voedingsmiddelen. Je hoeft vrijwel niets te doen om ze klaar te maken voor consumptie, ze staan bekend om hun hoge door-eetfactor en hebben doorgaans een lange houdbaarheidsdatum. Eet je deze producten (vrijwel) dagelijks? Niet zo’n goed idee blijkt uit recent onderzoek onder bijna 10.000 mensen.

Een menu van pizza, frisdrank en toetjes:
Voor het onderzoek werden bijna 10.000 mensen geïnterviewd over wat ze zoal aten. Vervolgens werd de voeding ingedeeld in verschillende groepen: onbewerkt (zoals vis, vlees, melk, yoghurt, groenten, eieren en fruit), bewerkte ingrediënten (suiker, zout en olie), bewerkte voedingsmiddelen (kaas, vleesproducten, groenten in blik) en ultra-bewerkte producten (brood, frisdrank, zoutjes, kant-en-klare maaltijden, toetjes en bijvoorbeeld sausen). De 10.000 mensen werden daarna ingedeeld in vier groepen, afhankelijk van welk deel van hun voeding bestond uit ultra-bewerkte voeding: 0-42.6%, 42.6-54%, 54.0-62.8% en 62.8-72.3%. Dit komt erop neer dat voor 25% van de mensen zo’n 67.3% van alles dat ze eten ultra-bewerkt is. Deze groep haalde dagelijks maar liefst 8.2% van hun energie (180 kcal) uit fris- en vruchtendranken, zo’n 6.8% uit koekjes en cake (146 kcal) en zo’n 5.5% (118 kcal) uit zoute snacks.

Meer suiker, meer vet en minder vezels en eiwit:
Vervolgens keken de onderzoekers hoeveel vitaminen, mineralen en overige voedingsstoffen de verschillende groepen binnenkregen met hun voeding. De verschillen tussen de groep die het minste bewerkte voedsel at en de groep die het meeste bewerkte voedsel at waren aanzienlijk. Op alle vitaminen en mineralen scoorde de eerste groep veel beter. Ze aten meer vezels, kregen meer vitamine A, C, D en E en meer zink en magnesium binnen. Ze haalden bovendien niet 15.7 maar slechts 7.7% van hun energie uit toegevoegde suikers.

De onderzoekers concludeerden dan ook: Hoe groter het aandeel bewerkte voeding, hoe minder vitaminen en mineralen je binnenkrijgt.

Nike doet aanval op magische 2-uursgrens van de marathon.

Nike kwam enkele weken geleden met het bericht naar buiten dat zij een aanval willen doen op de magische grens van 2 uur op de marathon. De laatste jaren wordt regelmatig gespeculeerd over het moment waarop de eerste marathonloper de ruim 42 kilometer weet af te leggen binnen de 2 uur. De meest optimistische voorspellingen hebben het nog steeds over meerdere jaren.

Nike wil dat proces echter versnellen en heeft daarom het Breaking2 Project gelanceerd. Drie door hen gesponsorde atleten zullen dit jaar een poging wagen. Wanneer is nog steeds niet bekend. Waar de recordpoging zal plaatsvinden is vandaag bekend gemaakt. Nike heeft gekozen voor het autocircuit van Monza in Italië.

Het circuit, waar de atleten een ronde van 2,4 kilometer lopen, heeft volgens Nike de meest optimale omstandigheden voor een recordpoging. Daarbij is onder andere gekeken naar de weersomstandigheden en het wegdek.

Tim Pleijte is ook op vakantie een winnaar

MALLORCA – Zelfs een korte vakantie op het Spaanse eiland Mallorca kan de zegereeks van Tim Pleijte niet onderbreken. Na de winst in de Trail by the Sea in Renesse en de Kustcross in Vlissingen was Pleijte nu de sterkste in een trail over 38 kilometer met een totaal hoogteverschil van 2000 meter. Pleijte, merkwaardig ingedeeld bij de masters H40 terwijl hij nog maar 31 jaar is, klokte een tijd van 3 uur, 26 minuten en 2 seconden. Dat was goed voor een voorsprong van vier minuten op Joan Antonio Mayol Muntaner die slechts één seconde voorsprong had op nummer drie Zaid Ait.

 5-3-2017

Erwin Harmes vierde in Logicom marathon Cyprus.

Erwin Hames is vierde geworden op  de marathon in Cyprus. Hij liep de marathon in een tijd van 2 uur en 46 minuten en 11 seconden. Door de hoge temperaturen op Cyprus werd er al om 7.30 uur gestart. Zijn eindtijd was goed voor een vierde plaats in het overall klassement.

Klik hier voor de uitslagen van de Logicom Cyprus Marathon

 

Athleteshop - the athlete in everyone

Pleijte oppermachtig Burg-Haamstede.

Tim Pleijte heeft voor het tweede jaar op rij de marathon van de Trail by the Sea gewonnen. De 31-jarige atleet uit Vlissingen noteerde 2.49.51. Hij kwam solo over de finish. Erwin Adan (Vlissingen) werd tweede. Pascal van Norden (Gouda) maakte het podium compleet.

Pleijte en Adan namen al vroeg afstand van de rest. De Vlissingers moesten een deel van hun voorsprong inleveren toen ze na dertig kilometer verkeerd werden gestuurd. ,,We hebben zeker een paar minuten stilgestaan”, zei Pleijte na afloop.

In de laatste tien kilometer schudde Pleijte zijn plaatsgenoot van zich af. Adan (2.51.52) hield uiteindelijk negentien seconden over op nummer drie Van Norden, die voor de vijfde keer op het podium stond in Renesse.

Klik hier voor een impressie van de wedstrijd in 2017.

 12-2-2017

6e Trail By The Sea

Over 2 weken zal de 6de editie van Trail By The Sea gehouden worden in omgeving Burgh-Haamstede. Deze wedstrijd staat te boek als 1 van de zwaarste wedstrijden in Zeeland. Wie zal er dit jaar een gooi doen naar de overwinning? Bij de mannen zal Tim Pleijte zijn titel graag willen prolongeren. De laatste weken is Pleijte goed in vorm. De vraag zal ook zijn wie gaat hem proberen van zijn titel af te houden? De nummer 2 van vorig jaar, Erwin Harmes staat voorlopig nog niet op de deelname lijst. Misschien doet hij op het laatste moment wel mee? Bij afwezigheid van Harmes is de verwachting dat Erwin Adan misschien Pleijte kan verslaan. Wel staat de nr 3 van vorig jaar weer aan de start, te weten Pascal van Norden, maar het is niet de verwachting dat hij Pleijte kan stoppen.  Bij het doorspitten van de deelnemerslijst kwam ik zo snel geen andere grote kanshebbers tegen, al zal er ongetwijfeld weer een aantal snelle Belgen en of Nederlanders aan de start verschijnen.

Athleteshop.nl - Hardlopen

Datum:12-2-2017

Marathon door de binnenstad creëert meer draagvlak voor hardlopen

Nu gaat de Amsterdam Marathon nog door Zuid en Oost, maar als het aan een aantal hardloop fans ligt loopt die in de toekomst dwars door de historische binnenstad.

Ondernemer en lid van de Nederlandse Sportraad Duncan Stutterheim zei eerder dat hij het leuk zou vinden als er in de toekomst door het centrum gelopen wordt. Hij is geïnspireerd door de marathon van New York, die ook dwars door de stad loopt.

Marathonloper Klaas Boomsma voelt er ook wel iets voor, zei hij in het AT5-programma De Stelling van Amsterdam. ‘Zoals de route van de marathon nu gaat, dan is het wel een beetje van “sorry, mogen we er even langs”. En dat is best wel zonde voor een mooie stad als Amsterdam. Zeker dat hele stuk bij de Spaklerweg en Overamstel daar.’

Evenemententerrein
Maar binnenstadbewoner Els Iping vreest voor harde muziek en overlast. ‘Lopen is geen probleem, maar zorg dat het hier niet wéér een evenemententerrein wordt. Zorg dat die andere mooie buurten eens in de belangstelling komen.’

Stutterheim denkt dat de route door de binnenstad juist voor meer begrip voor hardloopevenementen zorgt. ‘Omdat het niet leeft, omdat het niet gezellig is, omdat het geen stadsfeest is, hebben mensen nu echt zoiets van, “ja, ik heb er niet zoveel mee”. Het gaat mij er ook meer om dat het meer draagvlak overal gaat creëren. En dat doe je door het gezelliger te maken.’

Sportieve en mooie stad
Volgens hem gaan de beelden van de marathon door de binnenstad de wereld over. ‘Je stad een keer laten zien als een sportieve en een mooie stad, ik denk dat de marathon zich daarvoor juist heel erg voor leent.